free web maker

Raportul dintre antrenor si echipa sau
Asteptari vs. Contributie


Esentiala in functionarea oricarei echipe sportive este relatia dintre antrenor sau staful tehnic si sportiv, respectiv intreaga echipa.

In urma analizei efectuate la o echipa sportiva am observat ca cele mai mari probleme intre antrenori si sportivi sunt generate de modul in care comunica intre ei. Cateva elemente de comunicare verbala si non-verbala pot fi observate prin urmarirea urmatoarelor aspecte:
- ce transmite antrenorul ?
- ce limbaj foloseste?
- cum transmite mesajul ?
- ce inteleg sportivii?
- ce interpreteaza sportivii din cele spuse de antrenor?
- ce asteptari are antrenorul de la echipa ?
- care este reactia sportivilor la ce spune antrenorul ?
- ce intelege antrenorul din reactia jucatorilor /din replicile primite /din comportamentele lor?
Rolul coach-ului de echipa intr-o astfel de situatie este de a crea un cadru de siguranta si incredere, un cadru deschis, unde antrenorul, respectiv sportivii/echipa se pot manifesta, isi pot exprima opiniile si parerile, isi pot seta impreuna norme si reguli de comunicare.

In acest sens va propun o tehnica numita: Asteptari vs Contributie care poate fi implementata simplu in 5 pasi:

Pas 1: Se imparte o coala de flipchart in 4 coloane: asteptarile antrenorului, contributie antrenor, asteptarile echipei, contributie echipa

Pas 2: Antrenorul scrie pe o foaie asteparile, ordoneaza asteparile in ordinea importantei si scrie asteptarile pe flipchart pe prima coloana

Pas 3: Pentru stabilirea asteptarilor comune echipei,coach-ul de echipa faciliteaza o sesiune de definitivare a asteparilor:
Fiecare sportiv este rugat sa scrie pe un post-it 3 asteptari pe care le are de la antrenor.
Sportivii lipesc post-it-urile pe un flipchart
Se grupeaza de catre echipa asteptarile asemanatoare
Se sorteaza in ordinea importantei asteparilor, pe baza de vot
Se scriu pe coala de flipchart la coloana 3 asteptarile echipei in ordinea importantei.

Pas 4: Coach-ul provoaca antrenorul ca pentru fiecare asteptare a echipei sa scrie cu ce contribuie el in schimbul indeplinirii acelor astepari (la coloana de Contributie). La fel echipa este provocata sa scrie in dreptul fiecarei astepari a antrenorului,cu ce contribuie ei pentru antrenor in schimb, in coloana corespunzatoare de contributie.

Pas 5: Etapa de constientizare.
Coach-ul faciliteaza conturarea concluziilor, atat din partea echipei cat si de la antrenor. Acestea se consemneaza intr-un protocol care este listat si afisat in vestiar cu acordul ambelor parti.
Periodic se reia procesul pentru a vedea daca au aparut astepari noi, daca unele se inlocuiesc, daca unele contributii nu au fost indeplinite, impreuna cu motivele, si ce se va face de acum incolo in acest sens.


Autor: Rudolf Nyari

© Copyright 2018 Sports Coaching Romania. Design si implementare ACCT.ro