create a website

Cum integram un jucator nou in echipa?


Una dintre cele mai puternice provocari intalnite in viata unei echipe sportive se refera la integrarea jucatorilor nou veniti in cadrul echipei.
Ne-am intalnit cu aceasta situatie si in cadrul programului de coaching sportiv realizat in cursul anului 2017 in cadrul echipei de baschet feminin U18 NBS Cluj-Napoca, de catre echipa de proiect din cadrul EdAlt Coaching & TEWI Center.

Strategia prin care am abordat aceasta situatie este prezentata in cele ce urmeaza. De notat faptul ca aceasta strategie are un rol de ghidare, fiecare situatie fiind abordata in functie de particularitati.

1. Pregatirea interventiei
Pentru pregatirea interventiei am cautat raspunsuri la urmatoarea serie de intrebari:
    Care este timpul pe care echipa il are la dispozitie pentru integrarea noilor jucatoare ?
    Ce rol are leaderul in acest proces?
    Care sunt asteptarile antrenorului?
    Care sunt asteptarile conducerii administrative?
    Care sunt asteptarile noilor veniti?
    Care sunt asteptarile membrilor echipei tinand cont de situatia aparuta ?
    Care vor fi rolurile pe care sportivii le vor avea in aceasta noua situatie ?
    Care este primul pas pe care echipa sa il faca?

O astfel de analiza prealabila are rolul de a clarifica elemente concrete existente la momentul interventiei de coaching si de a permite constientizarea stadiului existent, de catre toate partile implicate, respectiv a asteptarilor proiectate pentru viitor.

2. Aplicarea completa a procesului F.R.N.P.T.

Demersul de coaching a pornit de la premisa ca orice echipa are nevoie sa treaca prin cele 5 etape esentiale in formarea sa. Aparitia unui jucator nou determina un proces de reformare, fiind practic vorba de o reluare a procesului in noul context structural cuprinzand toate cele 5 etape:
        1. Formarea/Reformarea
        2. Reactia
        3. Normarea
        4. Performarea
        5. Transformarea

In acest proces rolul coach-ului este de a sustine echipa pentru a se Reforma in conformitate cu asteptarile si obiectivele fixate si asumate de catre echipa in cauza, aplicand instrumente de lucru specifice fiecarei etape.
Parcurgerea tuturor etapelor ca si in cazul formarii unei echipe noi este esentiala si intr-o astfel de situatie de integrare a unor noi membri in echipa. In lipsa unui parcurs complet al procesului, sansele de reusita a integrarii si performarii fiind diminuate.
Mai mult decat atat, pornind de la exemplul concret al echipei sportive, o astfel de abordare este necesara in cadrul oricarui tip de echipa, indiferent de modul de activitate si indiferent de numarul de noi membrii cooptati.

In practica, de cele mai multe ori procesul de integrare esueaza tocmai datorita faptului ca etapele de inceput sus enuntate sunt omise. Integrarea incepe cu o cunostere sumara a noilor membri ai echipei, si apoi se asteapta asumarea normelor deja existente, in mod implicit, fara ca echipa si noii veniti sa treaca prin etapa de rabufnire si sa participe activ la asumarea normelor comun agreate.


Autor: Rudolf NYARI 

© Copyright 2018 Sports Coaching Romania. Design si implementare ACCT.ro