how to develop free website


World Cup 2018

De la agonie la extaz
sau
Pregatirea mentala a unui jucator de fotbal inainte de lovitura de la 11 metri

Ieri, 1 iulie, loviturile de la 11 metri au fost in centrul atentiei. Atat meciul Spania – Rusia 2-3, cat si meciul Croatia - Danemarca 3-2 au fost decise in urma loviturilor de la 11 metri.
Ce a facut diferenta ca unii jucatori sa marcheze iar altii sa rateze penaltiurile? Cum a fost posibil ca jucatori cu experienta si pregatirea tactica a lui Iago Aspas (30 ani), Koke (26 ani), Luka Modric (32 ani) sau N Jorgensen (27 ani) sa rateze loviturile de la 11 m?
Din momentul in care jucatorul de fotbal isi aseaza mingea pe punctul de la 11 metri si pana in momentul in care loveste mingea, in mintea lui pot aparea tot felul de scenarii, de semne de intrebare de tipul:
Ce sa fac sa nu ratez? Ce o sa spuna antrenorul, colegii, familia, suporterii daca ratez?
Daca dau in dreapta si portarul sare in aceeasi directie si apara?
Daca dau tare si dau peste poarta?
Daca dau in stanga, dreapta, pe mijloc si ratez?
Aceste tipuri de intrebari care se nasc in mintea sportivului nu fac altceva decat sa intareasca gradul de nesiguranta al jucatorului. In mintea lui se nasc presupuneri legate de situatia ce va urma, legate de cei din exterior si apar mai multe variante posibile de a suta. Sportivul ajunge in fata mingii si este nesigur ce varianta sa aleaga pentru a fi varianta castigatoare.
Un exercitiu de relaxare de cateva secunde inainte de executia loviturii poate ajuta. Poate fi un exercitiu de respiratie sau de contractare si relaxare succesiva a catorva grupe musculare. Dupa care, intrebarile enumerate mai sus sa fie inlocuite de orientare pozitiva inainte de lovitura de la 11 metri:
1. Ce am de facut ca sa marchez?
2. Sunt mandru pentru ce stiu sa fac ca si fotbalist. Antrenorul, colegii, familia, suporterii ma sustin in cariera mea sportiva.
3. Dau in dreapta, stanga, pe mijloc, etc. si marchez.
In loc sa analizez la nesfarsit variantele posibile de a lovi mingea, aleg prima varianta care imi vine in minte, ma indrept spre minge, lovesc mingea si marchez.
Pregatirea mentala este la fel de importanta ca si pregatirea fizica sau tactica in viata unui sportiv de perfomanta si se antreneaza la fel ca si celelalte abilitati sportive.

© Copyright 2018 Sports Coaching Romania. Design si implementare ACCT.ro