html website templates

Factori care influenteaza performanta sportiva


In urma experientei recente pe care am avut-o cu o echipa de tineri sportivi de perfomanta mi s-au conturat cateva idei cu privire la factorii care pot influenta performanta sportiva, atat la nivel de echipa luata ca un tot unitar, cat si ca perfomanta individuala a fiecarui sportiv in parte.

Este deosebit de util sa vedem perfomanta unui sportiv sau a unei echipe in stransa legatura cu mediul in care perfomanta are loc. Astfel factorii care influenteaza perfomanta pot fi grupati in 2 categorii:
Factori care tin de mediul extern al echipei: regulile si reglementarile federatiilor sportive internationale, nationale, legislatia in vigoare etc. Acesti factori reprezinta o parte din elementele care tin de o abordare sistemica a mediului de perfomanta sportiva.

Factori interni care tin de clubul sportiv, jucatori, antrenor, management, finantatori, sponsori, parinti, coaching de echipa etc.

Pornind de la sprijinul echipei pentru a gasi raspunsurile la:

• Cum si ce face echipa pentru a se proteja de amenintarile din mediul extern?
• Ce face echipa pentru a-si folosi la maxim punctele forte ?
• Ce face pentru a transforma punctele slabe din mediul intern ?

Intrebarile pe care mi le pun in acest context sunt:

• Cate cluburi sportive din Romania fac o asemenea analiza, evaluare periodica ?
• Cum se face aceasta analiza?
• Cat de utila poate sa fie o asemenea evaluare periodica si fixarea unor jaloane periodice pentru masurarea realitatii specifice cluburilor sportive?


Raspunzand la aceste intrebari cu rol de constientizare din partea tuturor celor implicati, sansele de abordare eficienta cresc si implicit competitivitatea si performanta.

Autor articol: Rudolf NYARI


© Copyright 2018 Sports Coaching Romania. Design si implementare ACCT.ro