Urmarind meciul de fotbal Germania – Suedia (23 iunie) din faza grupelor a turneului final de la Cupa mondiala de fotbal 2018 mi-a venit in minte celebra afirmatie: „Impotriva echipei Germaniei nu poti fi sigur ca ai castigat numai in momentul in care au urcat in autobuz si au plecat de pe stadion”
Intrebarea mea este cum reuseste echipa Germaniei sa-si mentina concentrarea si focusul pe rezultat pana in ultimul minut al meciului? Cum a reusit jucatorul Germaniei sa valorifice faza din ultimul minut de joc si sa aduca victoria echipei sale?
Pregatirea mentala, la fel ca si orice pregatire – fizica sau tactica trebuie antrenata continuu. In viata unui sportiv de performanta, pregatirea mentala joaca un rol esential in mentinerea concentrarii si focusului pana in ultimul minut.
O metoda care poate fi folosita cu succes pentru pregatirea mentala a unei competitii sportive este vizualizarea, prin care sportivul isi imagineaza repetat cum se va desfasura competitia respectiva.
De exemplu, in cazul unui meci de fotbal jucatorul isi imagineaza si descrie cu foarte mare atentie cum se va desfasura meciul care urmeaza, respectiv:
1. Cadrul: cum arata stadionul, ce vede cand intra, descrie terenul, tribuna, suporterii, ce simte cand intra prima data pe teren, ce simte cand calca prima data pe iarba, ce miros simte, ce se aude din tribune etc.
2. Actiunea: ce anume va face in meciul respectiv. Este important ca sportivul sa descrie o insiruire de actiuni de la inceputul meciului, din primul minut de joc cand se aude fluierul arbitrului, pana in ultimul minut de joc.
3. Sarbatorirea succesului: Sportivul descrie cum sarbatoreste succesul la finalul meciului, ce face, ce simte, cum se comporta.
Rolul coach-ului este de a crea cadrul de siguranta si incredere in care sportivul parcurge pasii exercitiului.
Rudolf Nyari
Coach - Trainer - Speaker